Co Polacy grillują

Piękne letnie popołudnie, jesteśmy na działce albo mamy własny dom z ogródkiem bądź też tarasem, a może jesteśmy na balkonie – mamy idealne miejsce, aby zrobić rozpalić grill. Chociaż ten ostatni przykład jest nie do końca legalny to czasami ciężko jest się nam oprzeć idei grillowania, wiedzą o tym doskonale kibice, Internet obiegło zdjęcie, na którym widoczni byli fani jadący pociągiem na mecz swojej drużyny, którzy to w miejscu między przedziałami postanowili rozpalić sobie grill i przygotować posiłek w postaci ciepłych kiełbasek. Sytuacja może niecodzienna, ale pokazuje idealnie jak Polacy przywiązani są do tego typu gotowania. No bo co jest przyjemniejsze w takie dni – siedzenie w domu w kuchni przy garnkach czy przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu? Oczywiście, że to drugie. Grillujemy przede wszystkim kiełbasy, których rodzajów też jest mnóstwo, ale nie zapominajmy – ze słabej, taniej i napełnionej konserwantami i wodą kiełbasy nawet najlepszy grill nie zrobi ideału w smaku. Bardzo często też na ruszt trafia nasza kaszanka, która także jest bardzo dobrą opcją jeśli chodzi o ten sposób przygotowania potraw. Coraz czyściej decydujemy się też na grillowanie mięsa – od różnego rodzaju karkówek, boczku aż po skrzydełka drobiowe. Warto przy tym pamiętać o wcześniejszym marynowaniu mięsa, tak aby odpowiednio przeszły tym aromatem z przypraw. Mało popularne jest używanie na ruszcie ryb, warzyw czy owoców, jednak zakorzenione to jest chyba również w naszej kulturze odżywiania, gdzie ryby nie stanowią podstawy żywienia.