Czekolada na wiele sposobów

Jak ważna jest kuchnia w naszym życiu? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że to co jemy jest niezwykle istotne dla naszego nie tylko zdrowia fizycznego, ale również i psychicznego. Zacznijmy może od tak prozaicznego przykładu, jakim jest chociażby czekolada. Dlaczego tak lubimy ją jeść, zwłaszcza kobiety? Ano dlatego, że czekolada, podobnie jak na przykład lody zawierają substancję zwaną serotoniną, która odpowiedzialna jest za powiedzmy – szczęście w naszym mózgu. To właśnie dlatego, gdy zjemy kawałek przepysznej czekolady czujemy się lepiej, szczęśliwej. Dodatkowo wybieramy najczęściej mleczne, słodkie , bo przecież im bardziej słodkie tym lepiej. Nic bardziej mylnego, to że nasze podniebienie czuję się wspaniale jedząc słodką, mleczną czekoladę nie oznacza, że nasze ciało będzie z tego zadowolone. Im więcej cukru, tym gorzej dla naszego organizmu, dla zębów, dla organów wewnętrznych. Dlatego najlepiej jest jeść czekoladę gorzką, z wysoką zawartością  czekolady w czekoladzie. Może smakuje gorzej, ale  i tak poczujemy się szczęśliwsi, a nasz organizm nam za to podziękuje. Taki przykładów można mnożyć na pęczki, gdyż właśnie dzięki takim sztukom żywieniowym za jednym razem możemy zaspokoić zarówno głód, poczuć się lepiej jak i dostarczyć zdrowe składniki dla organizmu. Często lepiej na przykład zjeść na drugie śniadanie czy podwieczorek jabłko, niż puste kalorie w postaci chipsów czy paluszków. Jabłko, które również jest bardzo dobrym źródłem błonnika, które nie dość, że smakuje to jeszcze powoduje poczucie sytości.