Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest dziś modna – stosują ją aktorki, modelki, piosenkarki i celebrytki. Przepisy bezglutenowe pojawiają się na blogach kulinarnych i w czasopismach o gotowaniu, w księgarniach znajdziemy wiele książek traktujących o tej diecie. Czy jednak życie bez glutenu jest zdrowe i czym w ogóle jest ten gluten? Otóż gluten to mieszanina białek roślinnych, którą znajdziemy m. in. w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. To dzięki glutenowi ciasto wyrasta, a wypieki mają porowatą strukturę.

 

Od czasu wydania przez amerykańskiego kardiologa Williama Davisa książki Życie bez pszenicy;, w której obarczył on gluten ze zmodyfikowanych genetycznie i nie mających wiele wspólnego z tym, co jedli nasi przodkowie zbóż winą za będące bolączką współczesnego społeczeństwa choroby – otyłość, a zwłaszcza pszeniczny brzuch problemy z trawieniem, bóle stawów, migreny, a nawet choroby autoimmunologiczne w mediach ciągle pojawia się jednak pytanie, czy gluten rzeczywiście szkodzi? Dietetycy i lekarze twierdzą, że tak, ale tylko chorym na celiakię oraz osobom z nietolerancją glutenu, które stanowią zaledwie 1% populacji. Pozostali mogą jeść produkty glutenowe bez obaw, zwracając oczywiście uwagę na zdrową i właściwie zbilansowaną dietę.