Domowe ciasta

W naszym kraju, gdzie dni często bywają bardzo gorzkie, zwłaszcza gdy uda nam się natrafić w telewizji na relację z obrad Sejmu, staramy sobie tę rzeczywistość jakoś osłodzić, najlepiej jakąś przekąską. Przychodzi jednak wtedy problem, bo nie dość, że z reguły takie rarytasy sporo nas kosztują to jest ich mało. Zdrowo myślący człowiek wpadnie zatem od razu na pomysł – zamiast ryby, kupię wędkę. Idziemy zatem do sklepu, kupujemy co nam potrzeba i zabieramy się za robienie… ciasta oczywiście. Takiego jakie nam się podoba i taką ilość jaką sobie wymyślimy. Wybór z gamy ciast jest niemal nieograniczony, a już na pewno jest przeogromny. Jeśli mamy ochotę na zjedzenie czegoś twardszego możemy upiec babkę albo mazurka, z kolei babkę również można piec na kilka sposobów – na przykład zrobić polewę czekoladową albo całe ciasto o posmaku cytrynowy. Ile pomysłów, tyle przepisów. Bardzo popularnym ciastem jest też makowiec, ze względu na rzadki smak maku, którego przecież w zwykłe dni nie jadamy, więc może w tym tkwi sukces tego ciasta. A jak zapragniemy czegoś z polewą, ale jeszcze z owocami to sięgamy? Murzynka! Mimo, że w dzisiejszym poprawnie politycznym świecie nazwa ciasta pewnie jest rasistowska to nie zmienia to faktu, że jest to wspaniały przepis, idealny do herbaty. W przecież z jabłkami mamy oddzielne ciasto – szarlotkę lub jabłecznik, które również porywają smakiem. Warto wymienić też sernik, który równie dobrze może być Izaurą jak i sernikiem podanym na zimno, z galaretką i owocami. A to tylko wierzchołek góry możliwości pośród wszystkich ciast.