Gołąbki w innej odsłonie

Oto przepis na gołąbki w innej odsłonie niż tradycyjne. Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego(nawet do 3/4 kg), 1/2 białej kapusty, 1/2 szklanki ryżu(110 g), 3/4 szklanki kaszy manny lub bułki tartej, 2 jajka, śmietana 18%, cebula, opcjonalnie 2 ząbki czosnku, przyprawy według uznania: bazylia, majeranek, sól, pieprz, przecier pomidorowy. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić, aby zmiękła. Cebulę posiekać drobno a czosnek przecisnąć przez praskę. Do kapusty dodać: mięso, jajka, ryż, cebulę, kaszę manną, czosnek, zioła i przyprawy.

 

Wszystko dobrze połączyć i wyrobić masę. Uformować nieduże kulki-obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przecier pomidorowy rozprowadzić w wodzie, zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania zaprawić danie śmietaną. Do sosu w którym duszą się gołąbki można także dodać masło. Kwestia podania gołąbków jest sprawą indywidualną. Można zaserwować je z ziemniakami, ryżem, pieczywem lub w wersji solo. Do tego ulubiona surówka, ogórek kiszony lub polane obficie sosem. Smacznego!