Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

pierogi-807556-mJak często robiąc pierogi przeklinasz rwące się ciasto? Chciałbyś żeby twoje potrawy były smaczne i wyglądały estetycznie? Nic prostszego! Mąka kukurydziana rozwiąże wszystkie twoje problemy. Istnieje prosta sztuczka, która nada ciastu na pierogi, czy samodzielnie przygotowywanemu ciastu na pszenną tortillę  elastyczność i sprawi, że będzie ono znacznie bardziej wytrzymałe. Warto w tym miejscu wspomnieć, że oryginalna tortilla jest wykonywana z mąki kukurydzianej, jednak u nas najbardziej rozpowszechniona jest jej pszenna wersja.

 

Dzięki temu skończy się koszmar pękających podczas lepienia i gotowania pierogów. Cała sztuka polega na dodaniu niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Wystarczy zamiast 1/3 mąki pszennej zalecanej w dowolnym przepisie, dodać na jej miejsce mąkę kukurydzianą. Metoda ta nie jest kosztowna, ponieważ kilogram mąki kukurydzianej wystarczy do przygotowania wielu takich dań. Ciasto nabierze nieco, żółtawej barwy i zyska ciekawy smak. Jeśli wolimy nieco mniej żółtawe pierogi, możemy zamiast 1/3 dodać 1/4 mąki kukurydziane, ale wówczas pierogi nie będą tak bardzo wytrzymałe.