Karp smażony

Karp jest to specyficzna ryba ze względu na swoje mięso. Karp ma delikatne i wodniste męsko o barwie jasno różowej. Na wigilii można go spotkać pod różną postacią czyli w galarecie lub smażonego. Karp jest ryba, która musi znaleźć się na każdym stole wigilijnym jako danie podstawowe. Karp to ryba słodkowodna która może być hodowana w sztucznych zbiornikach. Karp może osiągnąć masę nawet do ośmiu kilogramów. Karpia najczęściej kupuje się żywego i biedaczek pływa w miskach lub innych zbiornikach do momentu kiedy nie zostanie zabity. Potem należy go oczyścić i oskrobać ponieważ karp posiada dużą ilość łusek. Gdy karp jest czysty należy go usmażyć. Bardzo mile widziane jest w celach smakowych obtaczanie go w mące z dodatkiem soli. W ten sposób ryba ma pyszna otoczkę z której nie wycieka sok. Dzięki skórce nabiera walorów smakowych oraz estetycznych. Po usmażeniu podawany jest od razu na stoły. Rybę można zjadać z dodatkiem pieczywa. Jest to bardzo zdrowy posiłek, ryba zawiera dużo białka.