Karp w galarecie

Karp poza smażonym może występować również w wersji zamrożonej czyli w galarecie. Zaletą tego sposobu jest to ze rybkę można przechowywać przez dłuższy czas w lodowce. Aby przygotować karpia w galarecie potrzebny jest główny składnik czyli karp, należy pokroić go w tak zwane dzwoneczki, jest to bardzo wygodne a przy tym estetyczne. Karpia następnie zalewa się galaretką czyli żelatyna rozrzedzoną z pewna ilością wody. Cechą charakterystyczną żelatyny jest to że ma bezbarwny kolor dzięki czemu znakomicie widać co jest pod galaretą. Rybę w galarecie najlepiej robić w podłużnych pojemnikach, półmiskach gdyż wtedy jest najbardziej estetyczna. Do galarety często w celach dekoracyjnych dodaje się również groszek, marchew oraz pietruszkę. Karpia można podawać dopiero wtedy kiedy galareta stężeje. Jest to rodzaj przekąski na zimno. Do karpia można stosować również ocet w celach smakowych. Niewątpliwą zaletą karpia w galarecie jest to że danie można przechowywać i podawać nawet po upływie kilku dni, nie psuje się szybko.