Kucharz i jego warsztat pracy

Kucharz musi posiadać dobry warsztat pracy, to nie tylko oczywiście same umiejętności, wiedza i doświadczenie, ale także samo miejsce, gdzie może on pracować. Bo przecież nawet najlepszy i najbardziej kreatywny kucharz może mieć spore kłopoty, jeśli nie będzie miał dobrego miejsca, gdzie będzie mógł swobodnie przygotowywać najsmaczniejsze potrawy.Naturalnie sama kuchnia to nie tylko blat i lodówka, to nie tylko sama kuchnia do gotowania i garnki, to rozmaite urządzenia gastronomiczne, dzięki jakim można być wydajnym i przygotować konkretną potrawę szybciej. Wiadomo – kojenie dziesiątek warzyw dla surówek i sałatek to spory kłopot, trudno sobie wręcz wyobrazić, by robić to bez użycia nowoczesnych maszyn. Bo one ułatwiają życie i pozwalają na spore oszczędności czasu, a tej kwestii bagatelizować nie można. Szczególnie w restauracjach, jakie chcą prowadzić wysokiej jakości usługi i zadowalać swoich klientów – smakoszy. Ci nie lubią długo czekać na dania, a tym samym cenią sobie dobry smak.