Najlepsza jajecznica

Sposób na najlepszą jajecznicę? Niby jedno z najprostszych dań,  o którym mówi się, że jest niemal tak prostą do zrobienia czynnością jak zaparzenie herbaty. Aczkolwiek znam i przypadek, kiedy ktoś taką wodę przegotował i przypalił czajnik. Bywa. Nie zmienia to jednak faktu, że jajecznica pozostaje tradycyjnym i niemal najczęściej serwowanym śniadaniem w Polsce. Z uwagi na swoje właściwości jest to też posiłek bardzo pożywny, zawierający niemal wszystkie potrzebne składniki do funkcjonowania, a więc dobra jajecznica to dobra kuchnia, która przy okazji da nam energię do przeżycia kolejnego poranku. Pierwsza wątpliwość zaczyna się w przypadku, kiedy musimy wybrać na czym będzie smażyć jajka. Wybory mamy trzy – masło, oliwa z oliwek lub tłuszcz zwierzęcy w postaci oleju lub smalcu. Jeśli wybierzemy na śniadanie same jajka to polecam smażyć na maśle, ale kiedy jednak chcemy sobie ową potrawę urozmaicić to użyjmy oliwy z oliwek. Tłuszcze zwierzęce z reguły nie są dobre, więc sięgajmy po nie w ostateczności. Czym zatem można dodatkowo ulepszyć swoją jajecznicę? Przede wszystkim jest to cebula, a do niej szczypiorek. To taki kanon jeśli chodzi o jajecznicę, ale można też pójść krok dalej i dodać trochę wędlin lub w najbardziej chyba smacznym przypadku  – boczku. Wszystko oczywiście trzeba podsmażyć zanim dorzucimy jajka. Oprócz tego dobrym dodatkiem są grzyby na przykład kurki lub pieczarki. Ostatnim dodatkiem, który może zmienić nieco smak tego śniadania są pomidory, które również często łączone są właśnie z jajkami.