O miodzie nieco więcej

„Zjadłbym małe co nieco”- wielu z nas zna ten słynny cytat wiecznie głodnego niedźwiadka o małym rozumku. Tyle, że on był niedźwiedziem i miał prawo zajadać się miodem do woli. A ludzie? Tak mało wiemy o tym działającym cuda produkcie, ale po kolei.  Wszystko zaczyna się od pracowitych pszczół, które w pocie czoła pracują, aby wytworzyć ten złocisty, przepyszny, słodziutki nektar. Oczywiście ludzie nie byli by ludźmi, gdyby nie wpadli na to, że można wytwarzać miód sztuczny i tym samym zabrali fuchę pszczołom.  Jaki jest miód nie każdy widzi i wie. Można wyróżnić w zależności od surowca z jakiego powstaje następujące rodzaje tego nektaru: nektarowe inaczej kwiatowe,  spadziowe i mieszane czyli nektarowo – spadziowe lub spadziowo – nektarowe.  Miód przybiera dwie formy płyną czyli patokę oraz zestaloną, skrystalizowaną o nazwie krupiec. Miód posiada przeróżne właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne. Miód to cenny produkt dla osób wyczerpanych pracą zarówno fizyczną jak i umysłową. Acetylocholina, która w nim występuje obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Dla dzieci spożywanie miodu też jest wskazane, ponieważ wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, ma właściwości odprężające. Sportowcy też często korzystają z miodu  jako specyfiku, który niweluje oznaki zmęczenia po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Osoby starsze także powinny zażywać miód ze względu na jego zbawienne dla organizmu właściwości. Zwłaszcza w podeszłym wieku kiedy ludzie bardziej narażone są na przeróżne schorzenia.