Opłatek

Opłatek jest to rodzaj bardzo specyficznego wypieku. Opłatki wypiekane są najczęściej przez siostry zakonne. Opłatek jest bardzo związany ze świętami bożego narodzenia. W tym dniu łamiemy się nim z członkami rodziny i składamy sobie życzenia. Opłatek symbolizuje ciało Chrystusa, łamiąc się nim to jakby przyjmujemy komunię świętą. Opłatek może mieć różny kształt, wyróżniamy opłatki w kształcie okręgu oraz prostokątne. Te pierwsze stosowane są podczas mszy, a te drugie to opłatki typowo wigilijne. Opłatek jest bardzo cieniutki, wykonywany jest przez siostry na bazie specjalnego przepisu w skład którego wchodzi woda oraz specjalna mąka. Do wypieku opłatków używa się specjalnej maszyny. Cecha charakterystyczna opłatków jest to że maja zawsze śnieżno biały kolor. Opłatek na stole wigilijnym ma swoje miejsce, zawsze leży na sianku w centralnej części stołu. Sianko wystawiane jest na znak tego ze Jezus urodził się w szopce. Opłatkiem dzielą się członkowie rodziny zawsze przed rozpoczęciem kolacji.