Pieczona karkówka

pork-and-vegetables-1444457-mNie masz pomysłu na obiad? Proponuję wspaniały przepis na soczystą pieczoną karkówkę. Nie tylko jest prosty, ale również jego wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Cała rodzina będzie zachwycona tym pysznym daniem. Będziemy potrzebowali: 1, 20 kg karkówki, 0, 5 kg pieczarek, 2-3 cebule, mąka(do panierowania), sól, delikat do mięs(czerwony Knorra). Zalewa: 2, 5 łyżki magi(w płynie), 5 łyżek cukru, 5 łyżek octu, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 7-8 łyżek wody.

 

Wszystkie składniki należy zagotować. Mięso kroimy w plastry(niezbyt grube),posypujemy solą i delikatem do mięs i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po wyjęciu panierujemy w mące i obsmażamy do zarumienienia. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Pieczarki kroimy w talarki a cebulę w półkrążki. Następnie wykładamy je na karkówkę. Przygotowujemy zalewę i polewamy nią mięso, pieczarki i cebulę. Pieczemy około godziny. Tak przygotowana karkówka wprost rozpływa się w ustach. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.