Pierogi z grzybami

Jest to jedne z dań wigilijnych, oczywiście bardzo smacznych. Pierogi z grzybami są to niewielkiej wielkości kluseczki które w środku mają farsz grzybowy. Oprócz pierogów z farszem grzybowym wyróżniamy również te z nadzieniem mięsnym oraz na słodko. Na święta jednak przygotowuje się tylko pierogi z grzybami. Aby je otrzymać należy najpierw przygotować ciasto ziemniaczane, z ugotowanych ziemniaków. Do ciasta dodaje się jajka oraz mąkę w celu zagęszczenia ciasta, a następnie formuje się małe pierożki do których wkłada się grzyby z kapusta. Pierogi można przygotować samemu lub kupić już gotowe ze sklepu. Pierogi należy dokładanie skleić na bokach ponieważ gotując je we wrzątku bardzo często się odklejają i cały farsz wypływa. Zaletą tego typu dania są duże walory smakowe. Pierogi z grzybami podaje się na dużym płaskim półmisku polanę olejem i podsmażona cebulką. Pierogi to typowe danie kluskowe, które jest bardzo syte ponieważ wykonane jest na bazie ziemniaków. Jak wiadomo ziemniaki zawierają dużo węglowodanów.