Przygotowanie obiadu

W kuchni często bywa gorąca i duszna atmosfera, a to za sprawą przygotowywanych tam przysmaków, obiadów, kolacji czy innych potraw. Sposobów na stworzenie smacznego dania jest mnóstwo, ale zajmijmy się samą obróbką mięsa, które najczęściej jest podstawowym składnikiem dania głównego, czyli naszego obiadu. Teoretycznie sposób przyrządzenia naszego podstawowego dostarczyciela białka powinien zależeć od jego rodzaju. Inaczej przygotować trzeba będzie wołowinę, którą trzeba dusić dość długo, a inaczej piersi z kurczaka, które wymagają bardzo krótkiej obróbki termicznej, jeszcze inaczej rybę, którą zazwyczaj trzeba smażyć na rozgrzanej patelni. No to zacznijmy od wymienienia wszystkich rodzajów przyrządzania potraw mięsnych. Podstawowym sposobem na pewno jest smażenie, które wymaga patelni i jakiegoś rodzaju tłuszczu. Najlepiej jest smażyć na oleju najbardziej zdrowym, a więc oliwie z oliwek, ewentualnie użyć masła, w ostateczności oleju zwierzęcego, który jest najmniej zdrowy. Tego sposobu wykorzystujemy w kuchni także do podsmażenia danego mięsa, aby później je dusić. Można na głębokiej patelni, można w rondlu. Dolewamy wody, ustawiamy niewielki ogień, przykrywamy pokrywką i dość długo tak trzymamy. Doskonały sposób na różnego rodzaju gulasze czy inne tego typu potrawy z sosami. Mięso można też gotować – zarówno w wodzie, jak na przykład podczas przygotowywania zupy, ale również w bulionie i od razu tak przyrządzony na przykład kurczak nadaje się do spożycia, takie mięso zaleca się osobom będącym na dietach lekkostrawnych. Ostatnie z możliwości to piekarnik lub parowar, gdzie również można przygotować ciekawe i smaczne potrawy, równie pożywne, co zdrowe.