Sposób na jajko

Jest jeden produkt, który bardzo ciężko zakwalifikować do jakiejś danej rubryki czy to już zwierzę czy jeszcze może roślina? Jeszcze inny powie, że to rzecz. Istnieje też odwieczny spór, z którym zmagało się już wielu filozofów, a mimo to odpowiedzi nie odnaleziono – co było pierwsze, jajko czy kura? To właśnie o tym pierwszym ten tekst. Jest to na pewno bardzo często spożywana potrawa przez nas, do której dostęp, zwłaszcza kiedyś i zwłaszcza na wsi był bardzo dobry. Ostatnio jego ceny wzrosły, ale dalej uwielbiamy jeść jajka. Dlatego też istnieje tyle sposób na jego przyrządzenie. Podstawowe i nie wymagające w ogóle umiejętności kucharskich to po prostu wypicie surowego jajka jak to w zwyczaju miał robić znany bohater filmowy – Rocky. Bardziej popularne jest jednak gotowanie jajka – ze względu na czas jaki to robimy możemy otrzymać albo jajko na twardo albo na miękko. Jajka na miękko najlepiej smakują w połączeniu na przykład z pietruszką i majonezem. Można też dodać do tego ser i pieczarki. Jajka na twardo natomiast to jedno z urozmaiceń codziennych kanapek.  Jajka są też doskonałym składnikiem na przykład rozmaitych sałatek. Oprócz tego jedno z najbardziej sytych i energetycznych, a zarazem popularnych w Polsce śniadań to oczywiście jajecznica, a najlepiej smażona z cebulką i boczkiem, ewentualnie z pieczarkami czy kurkami lub pomidorami. Jajka jednak nie tylko służą do spożycia, bo przecież jajek używa się chociażby do obtaczania kotletów schabowych lub mielonych, ale i również jako składnik do chociażby ciast. Zastosowań istnieje niemal niekończona ilość.