Wielkanocne jedzenie

Od środy popielcowej chrześcijanie obchodzą post w ramach solidaryzowania się z Chrystusem, który czterdzieści dni pościł i cierpiał na pustyni, a także był wodzony na pokuszenie. Post ma pokazać, że my też jesteśmy w stanie wytrzymać i zapanować nad swoim ciałem wyrzekając się czegoś. Po okresie Wielkiego Postu nadchodzą święta Wielkanocne i mamy okazje znowu do zapoznania się z tradycyjnym menu jakie gości na stołach podczas tych uroczystości. Podstawą posiłków w niedzielny świąteczny dzień są oczywiście jajka, które święcimy w Wielką Sobotę, ale również i wszystkie produkty, które wsadziliśmy do koszyczka, czyli zazwyczaj: chleb, kiełbasę, babkę, sól i pieprz. Najczęściej spotykanym daniem w te święta jest, podobnie jak w Boże Narodzenie barszcz czerwony, tak tutaj żurek lub barszcz biały, oczywiście z poświęconym jajkiem w środku. Bardzo często też tradycją jest podawanie na śniadanie białej kiełbasy, którą również można przyrządzić na kilka sposób na przykład podać zapiekaną lub też użyć przepisu na wiejską białą kiełbasę. Oczywiście produktem dominującym te święta muszą być jajka, podawane w najróżniejszych postaciach, od zwykłych gotowanych pisanek poprzez jajka w mundurkach aż po sałatki z jajkiem jako składnikiem wiodącym prym w całej potrawie. Nieodzownym elementem Wielkanocy są wszelkiej maści ciasta, chociaż oczywiście najbardziej popularna jest babka wielkanocna, ale oprócz niej znajdziemy zazwyczaj jeszcze kilka innych rodzajów ciast, jak chociażby mazurek czy sernik.