Zioła w zdrowej kuchni

basil-1443214-mZioła to wspaniałe przyprawy, które pomagają nam gotować i smaczniej, i zdrowiej. Takie przyprawy są świetną alternatywą dla soli, mogą też ułatwić nam proces trawienia cięższych dań. Umiejętnie zastosowane, mogą pomóc nam w urozmaiceniu diety i podniesieniu jej wartości. Takie przyprawy, jak majeranek, świetnie sprawdzają się w tłustych potrawach i sprawiają, że nasz układ pokarmowy lepiej radzi sobie z ich trawieniem. Bazylia, oregano, tymianek czy estragon to kolejne przyprawy ziołowe, po które z pewnością warto sięgnąć.

 

By móc cieszyć się jeszcze lepszym i ciekawszym smakiem potraw, można wykorzystać mieszanki przypraw. Powstają one z kilku dobrze dopasowanych roślin przyprawowych i mają wszechstronne zastosowanie. Mieszkanki przypraw ziołowych są coraz bardziej popularne. Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że są one coraz częściej proponowane w książkach kucharskich jako przyprawy mogące zastąpić sól czy te mieszanki przypraw, które powstają przy udziale sztucznych barwników, środków zapachowych i konserwantów. Ziołowe przyprawy to sekret smacznej i zdrowej kuchni, które dają nam wiele nowych możliwości. Dzięki nim zaskoczymy swych gości wyjątkowymi specjałami, których smaku tak szybko nie da się zapomnieć.