Żurek w chlebie

Pyszną propozycją na obiad jest na pewno tradycyjny polski żurek, który można sobie samodzielnie przygotować, ale warto znaleźć dobry przepis, by rzeczywiście docenić smak tej wyjątkowej potrawy, na jaką będziemy się decydować. Przede wszystkim podstawą jest dobry zakwas, który można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy, gdyż dzisiaj nie jest to jakiś wielki problem. Oprócz tego warto podsmażyć jakąś pokrojoną kiełbasę czy odrobinę boczku, by nasz żurek nabrał wyjątkowego smaku. Można do niego dodać także białą kiełbasę, co bardzo często zdarza się w przypadku polskiej kuchni. Do tego niezbędne są warzywa, przede wszystkim marchewka i pietruszka, ale także przyprawy, jak chociażby odrobina majeranku, który doda niesamowitego aromatu całej naszej wyśmienitej potrawie. Oczywiście na koniec trzeba podawać żurek z ugotowanym na twardo jajkiem. Zazwyczaj dzielimy je na cztery części i w ten sposób podajemy w zupie. Można taki żurek podać na talerzu, ale także w chlebie. Dzisiaj bez problemu można kupić taki okrągły wydrążony chleb, który został przygotowany specjalnie z myślą o tej potrawie, dzięki czemu rzeczywiście możemy podać swojej rodzinie danie jak w restauracji, a to na pewno będzie bardzo miła odmiana, na jaką warto się zdecydować w takiej sytuacji. Mamy, więc wiele możliwości do wykorzystania, żurek ze zwykłego obiadowego dania może stać się wykwintną potrawą podaną w chlebie jak w najlepszej restauracji.