Żywienie kobiet karmiących

Sposób żywienia kobiety karmiącej nie wiele różni się od żywienia kobiety w ciąży. Kobieta karmiąca może jeść wszystko to, co nie zaszkodzi jej dziecku. Nadal dziecko czerpie pożywienie z matki wiec jej dieta musi być bogata w białko, składniki mineralne i witaminy. Nie dostateczna ilość składników odżywczych w jadłospisie kobiety karmiącej ma negatywny wpływ na jej stan zdrowia i samopoczucie oraz jakość mleka matki staje się niższa. Posiłki kobiety karmiącej powinny być objętościowo mniejsze, a częściej podawane, tak aby w przeciągu dnia kobieta karmiąca spożyła pięć posiłków. Podczas karmienia piersią należy ograniczać ostre przyprawy, nie pic mocnej herbaty oraz kawy, jak również zabrania się spożywania alkoholu. Powodem tego jest fakt, że wszystkie te szkodliwe składniki przedostają się do mleka matki, a tym samym do organizmu dziecka. U kobiet karmiących przede wszystkim wzrasta zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne, które powinny być w jadłospisie pod postacią takich produktów jak: mleko i jego przetwory, chude mięso, oraz warzywa i owoce bogate w witaminy.